torsdag 19. november 2009

Analyse av musikkvideo, ”Know Your Enemy” av Green Day


”Know your enemy” av Green Day, ble spilt inn gjennom Reprise Records og sluppet 16. April 2009. Sangen ble spilt inn i 2008. Sangen er hentet fra cden ”The 21st century breakdown”. Musikkvideoen vare i 3. 12 minutter. Vokalisten og låtskriveen er Billy Joe Armstrong. Musikkvideon ble reggissert av ”Motion Theorys Matthew Cullen. Den premierte på MTV og andre stasjoner rundt i verden den 24. april 2009.

Teksten handler om at man må kjenne fienden sin. At

man skal gjøre opprør mot samfunnets orden og ikke

sitte stille hjemme. Det

handler om vold, energi og uorden.

Man skal få ut all

den energien man har, skal ikke holde sinne eller stresset inne i seg, men få det ut!

Miljøet i musikkvideoen er

i et område som ligner på

en byggeplass, sent på kvelden, området er omringet av et piggtrå gjerde. Det er utenfor en storby. Når de

spiller musikkvideoen flyr samtidig helikoptre over dem med søkelys og lyskastere og patruljerer området. Det blir også tatt i bruk mange ulike film

vinkler og perspektiver, og det blir også filmet med nattkamera.

Mange av Green Days tekster handler om og ikke

la seg styre av andre, og at man skal gjøre som man vil, selv om ikke de andre liker det.

Det er en politisk tekst, der

de prøver å uttrykke at man ikke bare skal leve helt etter samfunnets bestemte regler og mønster.

Det er en ganske klar sammenheng mellom sangen og musikkvideoen. I sangen synger de om energi, vold og sinne, og i filmen ser vi at de uttrykker mye energi og

sinne. Det i bakgrunnen virker veldig kaos og i

uorden, med helikoptrer som sirkler rundt og mye

støy, dette er også noe som blir reflektert i sangen.

Personene vi møter i

filmen er vokalisten og

gitaristen Billy Joe Armstrong, basissten Mike Dirnt og trommisten Tres Cool.

Jeg synes det var en veldig god musikkvideo og jeg er enig i mye av det de sier. Man kommer i ganske god stemning av å høre og se

den.

Kilder:

http://www.metrolyrics.com/know-your-enemy-lyrics-green-day.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Know_Your_Enemy_(Green_Day_song)

http://www.youtube.com/watch?v=HtM2sA7mhbc

Jeg hentet også en oppskrift på ”analyse av musikkvideo”, som jeg fant på:

(Fra Grip teksten Lærerressurs, omarbeidet av Marita Aksnes, mai 2008)

mandag 9. november 2009

Analyse av Togsong

Novellen ”togsong” er skrevet av forfatteren Frode Grytten og er skrevet i 2001, fra ”popsonger”. Han er en anerkjent nynorsk forfatter som har vunnen mange priser for arbeidet hans.

Novellen handler om en mann som sitter på toget og vurderer om han skal gå av eller ikke. Det kommer tydelig frem at han har kjærlighetssorg. Han føler det er han som har drevet henne bort, og han skjønner at han skulle nøyd og nytt det som var, og ikke bare tenkt på at alt skulle bli bedre. Han innser at han har vært alt for opptatt av hva som kommer til å skje, og ikke det som faktisk skjer. Han skjønner at han faktisk var lykkelig, og hadde nådd ”topppunktet”.

Under hele novellen sitter han på toget og ser tilbake på det de en gang hadde, og funderer på om han skal gå av og oppsøke henne eller bare sitte og fortsette videre, som sikkert er den enkleste løsningen der og da.

Det er tydelig at han ikke greier å tenke på noe annet enn henne, uansett hvor han går ser han ”henne”. Han oppsøker også steder som minner han om henne, som gater, benker, kafeer osv.
Han sammenligner på en måte seg selv med et bilde av Bob Dylan, som har den ene pekefingeren på vinduet, i en slags tro på at man kan oppfatte og ta inn det som skjer på utsiden.
Han velger å bli sittende på toget, og det er først da han skjønner at det virkelig er over, at det er ”no turning back”. Det at toget forlater stasjonen og kjører videre, kan symbolisere at han forlater henne, og går videre i livet. Jeg synes på en måte det var litt feigt av han å ikke gå av. Han prøver også å tåkelegge tankene sine med alkohol, noe som gjør at han ikke føler noe. Det kommer frem nede i teksten på første side: ”Eg er for full. Eg er heilt tom”.

Miljøet rundt er litt dystert og mørkt, det regner ute, og folkene på toget sitter å leser aviser i sin egen verden.

Jeg tror grunnen til at han velger å ikke gå av toget er av frykt. Han frykter at hvis forholdet fortsetter vil det bare gå nedover, ”toppunktet” er allerede nådd. Det er også den enkleste avgjørelsen for han å ta.