mandag 9. november 2009

Analyse av Togsong

Novellen ”togsong” er skrevet av forfatteren Frode Grytten og er skrevet i 2001, fra ”popsonger”. Han er en anerkjent nynorsk forfatter som har vunnen mange priser for arbeidet hans.

Novellen handler om en mann som sitter på toget og vurderer om han skal gå av eller ikke. Det kommer tydelig frem at han har kjærlighetssorg. Han føler det er han som har drevet henne bort, og han skjønner at han skulle nøyd og nytt det som var, og ikke bare tenkt på at alt skulle bli bedre. Han innser at han har vært alt for opptatt av hva som kommer til å skje, og ikke det som faktisk skjer. Han skjønner at han faktisk var lykkelig, og hadde nådd ”topppunktet”.

Under hele novellen sitter han på toget og ser tilbake på det de en gang hadde, og funderer på om han skal gå av og oppsøke henne eller bare sitte og fortsette videre, som sikkert er den enkleste løsningen der og da.

Det er tydelig at han ikke greier å tenke på noe annet enn henne, uansett hvor han går ser han ”henne”. Han oppsøker også steder som minner han om henne, som gater, benker, kafeer osv.
Han sammenligner på en måte seg selv med et bilde av Bob Dylan, som har den ene pekefingeren på vinduet, i en slags tro på at man kan oppfatte og ta inn det som skjer på utsiden.
Han velger å bli sittende på toget, og det er først da han skjønner at det virkelig er over, at det er ”no turning back”. Det at toget forlater stasjonen og kjører videre, kan symbolisere at han forlater henne, og går videre i livet. Jeg synes på en måte det var litt feigt av han å ikke gå av. Han prøver også å tåkelegge tankene sine med alkohol, noe som gjør at han ikke føler noe. Det kommer frem nede i teksten på første side: ”Eg er for full. Eg er heilt tom”.

Miljøet rundt er litt dystert og mørkt, det regner ute, og folkene på toget sitter å leser aviser i sin egen verden.

Jeg tror grunnen til at han velger å ikke gå av toget er av frykt. Han frykter at hvis forholdet fortsetter vil det bare gå nedover, ”toppunktet” er allerede nådd. Det er også den enkleste avgjørelsen for han å ta.

1 kommentar: